Festival Jeden svet bude spomínať na Václava Havla

07.12.2012 Bratislava

Bratislava 7. decembra (TASR) - Pohľad na punkovú scénu v Afrike, stretnutie s umelcami z Bieloruska, ale aj spomienku na Václava Havla prinesie v sobotu (8.12.) bratislavský festival Jeden svet. TASR informovala za organizátorov Eva Sládková.

Na divákov čaká vo festivalovom programe aj dokument Punk in Afrika. Podľa neho bola punková hudba v Juhoafrickej republike prvá, ktorá prinútila mládež zmeniť myslenie. "Muzikanti im svojimi piesňami vysielali posolstvá o nezmyselnosti rasových predsudkov. Spievali o tom, že vojna pre farbu pleti je nezmyslom," dodala na margo snímky, ktorá podrobne mapuje punk-rockovú scénu vo viacerých afrických krajinách od 70. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Jeden svet ju premietne v kine Lumiére o 16.30 h. Následne sa uskutoční diskusia s režisérom filmu Keithom Jonesom. Najnovší dokument Mareka Šulíka Zvonky šťastia ponúkne festival o 20.50 h.

Kino Mladosť premietne festivalovým návštevníkom snímku Pupok neba, ktorý hovorí o tom, ako sa dnes darí poézii v "poslednej európskej diktatúre" - v Bielorusku. Projekcia sa začne o 18.30 h a po nej sa na život umelcov v tejto krajine môžu diváci spýtať priamo jedného z nich. Pozvanie do diskusie s názvom Poézia verzus realita v Bielorusku prijal bieloruský básnik Vital Ryžkov, ale aj režisér filmu Radim Procházka a producent Petr Minařík.

Večerný program v KC Dunaj bude patriť spomienke na Václava Havla. Začne sa projekciou snímky Občan Havel přikuluje o 18.45 h a potom budú na Václava Havla spomínať jeho priatelia a spolupracovníci herec Milan Lasica, politológ Miroslav Kusý, literárny vedec Peter Zajac a sociológ Martin Bútora.

Festival Jeden svet pripravuje občianske združenie Človek v ohrození. Podrobnosti o filmoch, sekciách, programe a hosťoch nájdu záujemcovia na www.jedensvet.sk.
 

Vyberte región